Főoldal
Referenciáink
Cégismertető
Cégünk története
Elérhetőségeink
Saját összeállítású hőszivattyúink
- Levegő-Víz hőszivattyú telepítése
- Hőszivattyú elhelyezése
Technikai információk
Szolgáltatásaink
Akciók
Karrier
Sitemap
Hírlevél
Usernév:
Jelszó:

- Hőszivattyú elhelyezése

A hőszivattyúk többsége beltéri elhelyezést igényel. Ez alól csak a kültéri levegős hőszivattyúk kivételek, melyek elhelyezéséről a levegős hőszivattyú menüpontban talál információkat.

                                                                                       puffertároló, melegvíztároló, hőszivattyú

Balról-jobbra: puffertároló, melegvíztároló (bojler),

A családi házak fűtésére alkalmas, beltéri elhelyezést igénylő hőszivattyúk mérete rendszerint nem haladja meg egy 100-120 literes hűtőszekrény méreteit.

Ahhoz azonban, hogy a hőszivattyú teljesítse feladatait, méghozzá folyamatosan és gazdaságosan, még szükséges néhány nagyméretű berendezést is elhelyeznünk házunkban.

Hőszivattyú rendszer helyigénye

A használati melegvizet (a tisztálkodáshoz előállított melegvizet) a hőszivattyúk - saját maguk - általában nem tudják átfolyó rendszerben (tehát azonnal) előállítani, így rendszerint szükség van használati melegvíz tartályra. Ezek átmérője 60-75 cm, magassága – űrtartalmuktól függően – 150-240 cm.

A hőszivattyú mind a fűtési, mind az esetleges hűtési szolgáltatását sokkal egyenletesebben és gazdaságosabban tudja teljesíteni, ha még egy puffertartályt is elhelyezünk a rendszerben. Ezek mérete hasonlatos a használati melegvíz tartályokéhoz.

Mindezek elhelyezéséhez egy legalább 2,5 méter hosszúságú és 1,5- 2 méter szélességű szabad területre van szükség a garázs végében, a pincében, vagy a háztartási helyiségben. Lényeges szempont, hogy a hőszivattyú kompresszora, a keringtető szivattyúk, a motoros szelepek működés közben hangot adnak ki magukból, amely zaj zavaró lehet, ha a hőközpontként használt helyiség közvetlenül egy hálószoba mellett helyezkedik el. Ugyanígy nem érdemes a hőszivattyút a tetőtérbe telepíteni, mert a födémen keresztül zavarhatja a lakók nyugalmát.

kombinált hőszivattyú tartály

Kombi tartály

Amennyiben épületünket nem kívánjuk hőszivattyúval hűteni, lehetőség van a puffertartály és a használati melegvíz tartály összevonására, azaz úgynevezett kombi tartály alkalmazására. Ez úgynevezett „tartály a tartályban” rendszer, ahol a nagyobbik tartály felső részében található a használati melegvíz tartály.

A kombi tartály alkalmazásával megtakaríthatunk egy tartálynyi helyet, azonban cserébe kevesebb melegvizet tudunk tárolni, és a puffertartály hőmérsékletét is magasabb hőmérsékleten (legalább 45°C-on) kell tartani, ami felületfűtés esetén nem gazdaságos megoldás.

csőkígyós hőszivattyú puffertartály

Csőkígyós puffertartály

Ugyancsak helytakarékos megoldás, ha a használati melegvizet a puffertartályban elhelyezett különleges csőkígyóban, átfolyó rendszerben készítjük el.

Ez nem mond ellent annak, amit e fejezet elején írtunk, hiszen ilyenkor nem a hőszivattyú saját maga állítja elő átfolyó rendszerben a használati melegvizet, hanem egy puffertartály segítségével.

kompakt hőszivattyú

Kompakt hőszivattyú

Ha még ennél is kisebb helyünk áll rendelkezésre, akkor a kompakt hőszivattyúk jöhetnek számításba.

Ezek magukban foglalják a komplett hőszivattyút, a puffertartályt, elkészítik a használati melegvizet – gyakran átfolyó rendszerben – és méretük általában egy 270-300 literes hűtőszekrényével megegyező. Azaz 60 x 60 cm-es alapterületen elférnek, és magasságuk sem több két méternél.

Beltéri levegős hőszivattyú rendszer kialakítása

A beltéri levegős hőszivattyúk elhelyezése sok figyelmet érdemel, hiszen több szempontot kell teljesíteni:

  • mind a beszívott, mind a kifújt levegő a lehető legrövidebb és legegyszerűbb vonalvezetésű légcsatornán közlekedjen
  • a kifújt levegő ne tudjon visszakeveredni a szívó oldalra

Az optimális megoldás az, ha hőszivattyút a helyiség sarkában helyezzük el, így az egyik falon a beszívó csatornát, a másikon a kifújó csatornát lehet elhelyezni.

levegő-víz hőszivattyú elhelyezése beltérben
Levegős hőszivattyú beltéri elhelyezési sémája felülnézetben...
levegő-víz hőszivattyú kivezető légcsatornák
...és a megvalósulás kívülről

homlokzat dél9
homlokzat dél9

Nagyrév 33 db QCells 310W duo-monokristályos
Nagyrév 33 db QCells 310W duo-monokristályos

Villanyóra2
Villanyóra2

Pécs
Pécs

e-mail | kezdőlap | hírlevél | szerver elérés