Főoldal
Referenciáink
Cégismertető
Technikai információk
Mennyivel emelkedett idén a gáz ár valójában
Kavitációs kazánokról
A hőszivattyúkról
Az Ionizációs kazánokról
A hőszivattyú előnyei
Hőszivattyúval kapcsolatos kifejezések
A napelemekről
Az inverterekről
Napelem állványokról
A rekuperátorokról
A mennyezetfűtésről
Szolgáltatásaink
Akciók
Karrier
Sitemap
Hírlevél
Usernév:
Jelszó:

A napelemekről

 • A napelem vagy fotovillamos elem olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja. Azt az energiát, amely az összes Földön található és kitermelhető kőolajkészletekben rejlik a Nap 36 óra alatt sugározza a Földre. Az emberiség jelenlegi, évi energia fogyasztását a Nap egy órányi energia kibocsátása teljes egészében fedezné.

         napelem rendszer intézményeknek 

 • A napelemek fajtái:

  Alapanyag szerint többféle napelemet különböztetünk meg:

  • Monokristályos napelemek: A legkorszerűbb panelek hatásfoka 18%, laboratóriumi körülmények között 25% (az elméleti határ 31%)
  • Polikristályos napelemek
  • Amorf szilícium napelemek


  Kinyerhető teljesítmény:

  A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától, és a napelemre csatolt terheléstől. A fény intenzitását kevéssé tudjuk befolyásolni, míg a másik két paraméter elméletileg kézben tartható.

  A napelem beépítése szerint lehet fix vagy napkövető jellegű.

  A fixen beépített napelem megfelelő tájolás esetén (déli irány, Magyarországon 35 fokos dőlésszög) reggeltől estig tud áramot termelni tiszta idő esetén. Természetesen reggel és este már csak kisebb teljesítményre képes a napelem, mivel fix rögzítés esetén a napsugárzás kis beesési szögben kisebb áramerősséget tud megtermelni. Ahhoz, hogy egész nap az időjárás által megengedett maximális teljesítménnyel tudjuk gyűjteni a napenergiát, a nappal folyamán vízszintesen forgatnunk, függőlegesen bólintanunk kell a napelemet úgy, hogy a napsugár beesési szöge a lehető legkisebb mértékben térjen el a merőlegestől. Ehhez plusz elektronikát és mechanikus elemeket kell felhasználnunk, és a telepítési hely megválasztására is nagyobb gondot kell fordítani, továbbá karbantartási költségekre is számítani kell. Ellenben a fix beépítésnél elegendő a (tervezéskor már jól betájolt) ház tetőszerkezetét felhasználnunk a napelemek tartójának.

  Az optimális besugárzásra beforgatott napelem-modul sem fog mindig teljesítményt szolgáltatni, mivel a besugárzás mértéke több okból is változhat, lecsökkenhet (például lemegy a Nap vagy eltakarják a felhők stb.). Mivel az elektromos fogyasztókat folyamatosan szeretnénk üzemeltetni, viszont a napelem nem tud folyamatosan energiát biztosítani, valamilyen energiatároló puffert kell alkalmaznunk a rendszerben, amivel áthidalhatjuk az alacsonyabb napfény-intenzitású időszakokat. (puffer=átmeneti energiatároló). Az energia hasznosításának másik útja, amikor invertert alkalmazunk. Az inverter a napelem egyenáramát váltakozó árammá alakítja át, és visszatáplálja a hálózatba. A visszatáplálás természetesen csak a hálózat periódusával szinkronizálva lehetséges és az elektromos művek engedélye is szükséges hozzá.


  Napelemes rendszerek:

  • Hálózatra visszatápláló rendszer
  • Sziget üzemű rendszer

  Hálózatra visszatápláló rendszer:

  • Napelemek + tartó szerkezet
  • Szolár kábel
  • DC/AC inverter
  • Oda-vissza mérő óra

   Hálózatba visszatápláló napelemes rendszer

    Lényegében a hálózatra visszatápláló(on-grid) rendszer felépítése:

    A napelem modulokat megfelelően összekapcsolva egy inverterhez kell polaritás helyesen csatlakoztatni, majd a hálózatra kapcsolni! Ennek a rendszernek a legnagyobb előnye a szigetüzeművel szemben, hogy nincs szükség akkumulátorokra, melyek nagymértékben megnövelnék a költségeket. A nyári csúcs időszakban megtermelt többlet energia a hálózatban eltárolható és rossz időben vagy éjszaka amikor a napelemek nem termelnek vissza vételezhető. A szolgáltató egy oda-vissza mérő órát szerel fel. A termelés fogyasztás megállapítása egy éves szaldó elszámolás során történik.

    Sziget üzemű rendszer:

    • Napelem(ek) + tartó szerkezet
    • Szolár kábel
    • Töltésvezérlő
    • Akkumulátor
    • Szükség esetén inverter

    Sziget üzemű (off-grid) rendszer felépítése:

    A sziget üzemű napelemes rendszerek neve onnan ered, hogy önmagukban, önállóan mindentől függetlenül működnek, ellentétben a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekkel, melyek működéséhez elengedhetetlen a közüzemi villamos hálózathoz való csatlakozás. Sziget üzemű rendszert abban az esetben érdemes kiépíteni, ha a csatlakozás a hálózatra nem lehetséges, vagy a hálózat kiépítése túl drága lenne. A sziget üzemű rendszer akár 30- 50%-al is drágább lehet, mint egy hálózatra visszatápláló rendszer.

    Az árkülönbség legfőbb oka az akkumulátorok magas ára. Emellett még az invertert a lehetségesen előfordulható legnagyobb fogyasztásra kell méretezni, míg a hálózatra visszatápláló rendszereknél csupán a telepíteni kívánt napelemes rendszerhez kell megfelelően az invertert kiválasztani. Az energia megtermelését a napelemek végzik. A megtermelt energia a töltésvezérlőn keresztül az akkumulátorokban tárolódik. Abban az esetben, ha egyenfeszültségű fogyasztókat használunk(led-es világítás, riasztó rendszer) akkor inverterre nincs szükségünk, ilyenkor elég egy jobb töltésvezérlő elektronika, mely elirányítja rendszerünket, védve a fogyasztókat, önmagát és az akkumulátorokat a káros terhelésektől, üzemállapotoktól. Ha hagyományos, “konnektorba dugható” fogyasztóink vannak, akkor elő kell állítanunk nekik a szükséges 230V-os váltakozó feszültséget. Ehhez már szükséges az inverter. Vannak olcsóbb és drágább készülékek. A kiválasztásnál figyelembe kell venni a felhasználási területeket. Sok villamos készüléknek fontos, hogy valódi szinuszos feszültséget kapjon, mert különben tönkremegy. A nagyon olcsó inverterek jelalakja sokszor egyáltalán nem szinuszos, hanem valamilyen trapéz-, vagy fűrészjel, ami nem minden villamos fogyasztó táplálására alkalmas.   Napelemes tet?cserép, integrált napelemek

   A hagyományos, modulonként beépített napelemek esetén technológiájuk alapján megkülönböztetünk kristályos és vékonyrétegű napelemeket.

   Beépítés szerint még szokás megkülönböztetni egy harmadik kategóriát, az integrált napelemeket: árnyékoló elemekként, építészeti megoldásként, vagy tetőbe építve, néha tetőfedést helyettesítő megoldások, mint pl. napelemes cserép.

   1. Épületbe integrált napelemes megoldások (BIPV)

   Építészeti szempontból a jövőben fontos területe lehet a napelemek felhasználásának a beépített, épületbe integrált napelemek (pl. üveget helyettesítő) megoldásai. Ez évek óta önálló irányzata a napelemek fejlesztésének, és a nemzetközi szakmai anyagokban BIPV-ként említik (Building Integrated Photovoltaics - azaz épületbe integrált fotovoltaikus megoldások).

   Integtált napelem megoldások, BIPV

   A napelemek árnyékoló, dekorációs céllal, jellemzően üveg helyett kerülnek beépítésre, általában félig átlátszó megoldásokkal. Ezek a megoldások azonban kis szériás egyedi gyártás miatt azonban ma még a "sima" napelemek többszörösébe kerülnek, így alkalmazásuk nagyon ritka.

   2. Tetőbe integrált, vagy tetőfedés helyettesítő napelemes megoldások

   Ide sorolható a napelemes cserepek (alább 1. kép), napelemes zsindelyek (2. kép) és komplett tetőfedést helyettesítő megoldások (3. kép). Ezek mindegyikéből több tucat gyártó található világszerte.

   Napelemes cserép

   A hagyományos napelemekhez áraihoz képest ezek a megoldások általában 2-3-szoros árat jelentenek, ami még a kiváltott cserép és tetőfedés árát leszámítva is jelentősen költségesebb megoldást jelent. Emiatt ez a megoldás nagyon ritka, általában csak bemutató vagy reprezentatív célból épül, ahol a gazdaságosság és megtérülés nem szempont.

   A BIPV megoldások és a tetőbe integrált napelemes megoldások egyelőre a világ napelemes piacán alig kimutatható, 1% alatti részesedést jelentenek. Bár építészetileg érdekesek, várhatóan csak 10-15 év múlva lesz jelentősebb részesedésük, ha ezek a megoldások a hagyományos építőanyag áraival is versenyképesek lesznek.


   Információ és ajánlatkérés

   Török Csaba
   Műszaki Vezető
   20/23 43 664
   torok.csaba@napelem-solarkft.hu


   Decs 285 W QCells
   Decs 285 W QCells

   Bicsérd 7,98 KWp
   Bicsérd 7,98 KWp

   Zalalövő 5,2 kWp
   Zalalövő 5,2 kWp

   Kismányok Symo 5.0-3-M
   Kismányok Symo 5.0-3-M

   e-mail | kezdőlap | hírlevél | szerver elérés